Hvad indeholder en professionel rekrutteringsproces?

En-professionel-Rekrutteringsproces

Der sker desværre mange fejlrekrutteringer i de danske virksomheder. Og enten går det så galt, at samarbejdet må afbrydes, eller også ender I i en situation, hvor jeres medarbejder ikke når de forventede resultater.

 

Uanset hvad, så er det en ærgerlig og dyr situation at stå i. Undersøgelser viser, at fejlrekrutteringer i gennemsnit koster virksomheden ca. 500.000 kr., så det kan godt betale sig med en professionel rekrutteringsproces, som netop har til formål at minimere risikoen for, at dette sker – og det virker!

 

For at udføre en professionel rekrutteringsproces og sikre et stærkt match, er der en række essentielle faser, der er helt afgørende for, at du får succes med din rekruttering.

 

Her kan du læse om de seks vigtigste faser i rekrutteringsprocessen, som vores konsulenter altid prioriterer højt for at sikre en god kvalitet i rekrutteringen:

rekrutteringsproces
rekrutteringsproces
rekrutteringsproces
rekrutteringsproces
rekrutteringsproces
rekrutteringsproces

1) JOBANALYSEN – Det vigtigste værktøj i rekrutteringsprocessen

 

Den vigtigste fase i rekrutteringsprocessen er jobanalysen. Se analysen som en lup du kan kigge igennem for at spotte den rette kandidat. Du får et klart billede af den profil, som passer perfekt ind i jeres kultur, afdeling og stilling. Og det er afgørende. For hvis I ikke ved, hvordan den ideelle kandidat ser ud, så får I svært ved at finde den rigtige person.

 

Jobanalysen er retningsgivende for alle de valg, der tages under hele rekrutteringsprocessen. Gennem analysen finder du bl.a. svaret på:

 

  • hvilken unik kultur der hersker i virksomheden
  • hvad formålet er med at udfylde den ledige stilling
  • hvilke arbejdsopgaver personen vil komme til at sidde med
  • hvilke resultater personen skal nå for at være succesfuld i stillingen
  • hvilke personlige egenskaber, der er behov for hos den nye medarbejder, for at personen matcher kulturen og jobbet
  • hvilke faglige kompetencer, der er behov for hos den nye medarbejder, for at kunne klare sig godt i jobbet

2) STILLINGSOPSLAG – Tiltræk de rette og undgå de forkerte

 

Stillingsopslaget er et vigtigt værktøj til at tiltrække de rette ansøgere og samtidig undgå, at irrelevante profiler søger jobbet. Se det som en annonce, hvor I skal sælge jobbet.

 

Hvis du fx vil sælge bananer, så skal du jo ikke have et billede af et æble i din annonce, for så får du selvfølgelig henvendelser fra æblekøbere. Alligevel er udfordringen for mange virksomheder, at deres stillingsopslag formes med forkerte selling points, irrelevant info og manglende relevant info. Og det gør, at det bliver væsentligt sværere at finde den rette person til jobbet.

 

Dit stillingsopslag skal være målrettet og gennemarbejdet, og det bliver det ved at bruge resultaterne fra jobanalysen.

3) ANNONCERING OG SEARCH – skab opmærksomhed omkring den ledige stilling

Gennem annoncering sikrer vi, at de rette kandidater bliver opmærksomme på den ledige stilling hos jer. Det er en vigtig del af rekrutteringsprocessen, som mange virksomheder ikke arbejder struktureret med. Og det er ærgerligt, fordi alt forarbejdet med jobanalysen og stillingsopslaget er overflødigt, hvis de rigtige mennesker ikke ved, at I søger.

 

I denne fase af rekrutteringsprocessen er første skridt at udvælge de kommunikationskanaler, som de rette profiler anvender i hverdagen. I skal meget simpelt have placeret jeres stillingsopslag lige foran øjnene på dem.

 

Derudover kan en systematisk search-proces være nødvendig, hvis kandidatfeltet er snævert. I en search-proces søger man aktivt efter relevante profiler – også dem som sidder i job og ikke nødvendigvis er aktivt jobsøgende. Det er i denne del af rekrutteringsprocessen, at det er vigtigt med et udviklet professionelt netværk til at nå de rette profiler.

4) JOBSAMTALEN – undersøg profilen i dybden

Jobsamtalen er en videnskab i sig selv. For dårlige interviewspørgsmål leder til dårlige svar. Og dårlige svar leder til en dårlig jobsamtale. Og en dårlig jobsamtale gør det ekstremt svært at ansætte den rigtige person i sidste ende.

 

De fleste bliver overrasket over, hvor meget teknisk viden den professionelle jobsamtale kræver. Se samtalen som en videnskabelig metode til at afdække et objektivt billede af kandidaten. Hos os bruger vi videnskabelige og forskningsbaserede interviewteknikker til at sikre, at vi får afdækket de rette områder af kandidatens profil og får skabt et aktuelt og retvisende billede.

 

Men uanset om I rekrutterer selv eller samarbejder med et bureau, så sørg for at jobsamtalerne får høj prioritet – det betaler sig i sidste ende.

5) TESTS OG ANALYSER – din kvantitative garanti

Med en solidt gennemarbejdet jobanalyse, så skulle I gerne vide præcis, hvordan den ideelle profil ser ud både fagligt og personligt. Og her kommer tests og analyser ind i billedet. I bund og grund giver de dig en ekstra sikkerhed for, om du har fat i den rette person. Og hvis noget virker afvigende, så giver det anledning til at undersøge dette specifikke område i dybden til jobsamtalen.

 

Det kræver oftest en certificering i et personanalyse-værktøj samt viden om, hvordan man laver tests. Til gengæld kan resultaterne være afgørende for, om du vælger den rette person til jobbet.

6) REFERENCER – et sneek peak ind i kandidatens fortid

Det er altid en fordel at tage referencer på kandidaten sidst i processen, hvis han/hun giver lov. Her bruger vi en tidligere arbejdsgivers indsigt og erfaring med kandidaten til at vurdere, om der er et match til den stilling, som I skal udfylde. Det er en unik mulighed for at få en dybere indsigt, så vi kan vurdere, om det billede vi har fået af kandidaten, stemmer overens med hans/hendes tidligere adfærd.

 

Her fejler mange ved kun at spørge ind til fortiden og til, hvordan kandidaten performede i sin tidligere stilling. Men det er lige så vigtigt at fokusere spørgsmålene fremadrettet, så vi bruger den tidligere arbejdsgivers indsigt i kandidatens adfærd og kompetencer til at vurdere, hvordan han/hun vil fungere i den stilling, der er tale om i dag.

En professionel rekrutteringsproces

Vi mener, at ovenstående faser er afgørende for, at en rekrutteringsproces udføres professionelt. Hvis du sikrer dig, at der arbejdes systematisk med disse seks faser, så minimerer I risikoen for en fejlrekruttering markant.

 

Der er andre elementer i en rekrutteringsproces, såsom kandidatscreening, indkaldelse til jobsamtale, professionelle afslag og selve ansættelsen af medarbejderen, men de ovenstående seks faser er de absolut vigtigste i en professionel rekruttering.

 

Vi har mange års erfaring med alle faser af rekrutteringsprocessen, og vi kan tilbyde dig at stå for hele rekrutteringen eller enkelte faser. Vil du vil læse mere om, hvordan vi fastlægger den helt rigtige pris eller læse referencer fra tidligere kunder? Så klik her.

 

Rigtig god fornøjelse og vi håber, at I finder jeres helt perfekte match.

Se vores digitale magasin om rekruttering

Vi rekrutterer uanset din placering i landet

Vi kan levere rekrutteringsopgaver uanset, hvor din virksomhed er placeret i landet. Vi er nemlig en landsdækkende HR Partner med 30 medarbejdere fordelt på 6 afdelinger, der sammen omsætter for over 100 mio. kr. om året. Klik på dit område nedenfor, for at blive videresendt til den relevante afdeling.

 

Rekruttering København og resten af region hovedstaden – Klik her

Rekruttering Aarhus og resten af region midtjylland + region nordjylland – Klik her

Rekruttering Ringsted og resten af region sjælland – Klik her

Rekruttering Kolding og resten af region syddanmark – Klik her

Rekruttering Københavns Lufthavn – Klik her

Rekruttering Odense og resten af Fyn – Klik her